
Team

Eline Hansen, PhD
Naast initiatiefnemer van de KolenkitKoks is Eline ook promovendus aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Sociologie en Antropologie. Haar onderzoek gaat over de strijd om verschillende perspectieven van 'gemeenschapsvorming' te laten gelden in een gekleurde buurt met lage inkomens in Amsterdam West. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in wie de poortwachters worden van wat de ingebeelde gemeenschap leuk zou vinden en hoe deze zich zou moeten gedragen met betrekking tot wat bewoners echt nodig hebben om een gemeenschap op te bouwen. Inmiddels is dit PhD onderzoek afgerond.
Vanuit haar onderzoek heeft Eline KolenkitKoks opgezet. Veel van haar respondenten zijn vrouwen die in de informele economie werken om rond te komen. Hoewel ze op zichzelf al getalenteerde koks zijn, wordt hun vermogen om een eigen bedrijf op te zetten belemmerd door structurele ongelijkheden die hun kansen bepalen. Daarom probeert Stichting KolenkitKoks deze ongelijkheden aan te pakken door training en ondersteuning te bieden aan vrouwen die wel carrière willen maken in de voedselwereld.
Eline is verantwoordelijk voor de intensieve begeleiding van koks die uit hun uitkering willen stappen om te gaan ondernemen.
Eline studeerde en werkte vijftien jaar als stedenbouwkundige voordat ze besloot terug te keren naar de universiteit om een MSc in Urban Sociology te volgen. De combinatie van haar professionele en academische ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich heeft ontwikkeld tot stadsetnograaf met een bijzondere interesse in de realiteit van stadsvernieuwingsbeleid voor bewoners.
Voor meer informatie, bezoek elinehansen.com
Tijdens de studie Taalwetenschappen (Universiteit Utrecht) had Ellen een bijbaan als workshop- en cateringkok en was werken met eten aantrekkelijker dan de academische wereld. Om een goede basis te leggen volgde er een koksopleiding maar de traditionele horeca trok niet zo. Wel was er een grote interesse in duurzame voeding en de variatie die catering en het geven van kookworkshops biedt.
​
In de jaren daarop deed Ellen uitgebreide ervaring op bij voedingsretailers, eetwinkels, cateringbedrijven en workshopstudio's, allemaal met een duurzame achtergrond. De diversiteit onder deze bedrijven betekende dat ze de ene dag in de keuken stond, de dag erna een meerdaags cateringevent aan het aansturen was en de dag daarna op een bio-markt klanten stond te adviseren. Altijd met een goed verhaal, een mooi product en een hechte relatie met partners en klanten. In 2018 kwam hier de online retail van voeding nog bij, met veel nieuwe ervaring in het inrichten van webshops en online marketing.
​
Vanaf begin 2020 zet Ellen haar kennis en ervaring in om vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt te trainen en ondersteunen in de weg naar ondernemerschap in de catering en food retail.
Ellen is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele zaken binnen Kolenkitkoks en geeft training, intern en extern.
​
