top of page
1df0de68-f05d-4b8b-8339-42962ad6d6f1_edited.jpg

Het team

De kern van het team rondom de KolenkitKoks is oprichtster Eline. Het platform is ontstaan door de wensen die aan haar werden uitgesproken door de respondenten van haar sociologische onderzoek in de Kolenkitbuurt. 

Nog altijd is ze dagelijks nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de KolenkitKoks maar door de groei aan opdrachten en samenwerkingen was uitbreiding van het team noodzakelijk.

Zo is Ellen bij het team gekomen, al bekend bij de koks door het geven van de HACCP-training en inmiddels 100% betrokken bij KolenkitKoks.

 

Samen werken wij achter de schermen om de communicatie met opdrachtgevers te voeren, uitvoering te plannen en administratieve zaken op orde te houden. Ook zijn we continue bezig met het mentorprogramma voor de koks en het organiseren van de maandelijkse bijeenkomsten met thema's als productontwikkeling, social media marketing en prijsberekening van cateringmenu's.

Naast het werk in en om de cateringopdrachten en met de koks, werkt het team graag samen met andere sociale organisaties om te kijken hoe we de uitdagende positie van vrouwen op de arbeidsmarkt makkelijker toegankelijk kunnen maken binnen het huidige beleid. Hiervoor werken we onder andere samen met 3 andere stichtingen in Amsterdam West. Ben je hier benieuwd naar? Lees hier meer over de plannen voor een sociale coöperatie.

foto eline_edited.jpg

Eline Hansen

Naast initiatiefnemer van de KolenkitKoks is Eline ook promovendus aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Sociologie en Antropologie. Haar onderzoek gaat over de strijd om verschillende perspectieven van 'gemeenschapsvorming' te laten gelden in een gekleurde buurt met lage inkomens in Amsterdam West. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in wie de poortwachters worden van wat de ingebeelde gemeenschap leuk zou vinden en hoe deze zich zou moeten gedragen met betrekking tot wat bewoners echt nodig hebben om een gemeenschap op te bouwen.

 

Vanuit haar onderzoek heeft Eline de KolenkitKoks opgezet. Veel van haar respondenten zijn vrouwen die in de informele economie werken om rond te komen. Hoewel ze op zichzelf al getalenteerde koks zijn, wordt hun vermogen om een eigen bedrijf op te zetten belemmerd door structurele ongelijkheden die hun kansen bepalen. Daarom probeert Stichting KolenkitKoks deze ongelijkheden aan te pakken door training en ondersteuning te bieden aan vrouwen die wel carrière willen maken in de voedselwereld.

 

Eline studeerde en werkte vijftien jaar als stedenbouwkundige voordat ze besloot terug te keren naar de universiteit om een MSc in Urban Sociology te volgen. De combinatie van haar professionele en academische ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich heeft ontwikkeld tot stadsetnograaf met een bijzondere interesse in de realiteit van stadsvernieuwingsbeleid voor bewoners.

Voor meer informatie, bezoek elinehansen.com

Tijdens de studie Taalwetenschappen (Universiteit Utrecht) had Ellen een bijbaan als workshop- en cateringkok en was werken met eten aantrekkelijker dan de academische wereld. Om een goede basis te leggen volgde er een koksopleiding maar de traditionele horeca trok niet zo. Wel was er een grote interesse in duurzame voeding en de variatie die catering en het geven van kookworkshops biedt. 

In de jaren daarop deed Ellen uitgebreide ervaring op bij voedingsretailers, eetwinkels, cateringbedrijven en workshopstudio's, allemaal met een duurzame achtergrond. De diversiteit onder deze bedrijven betekende dat ze de ene dag in de keuken stond, de dag erna een meerdaags cateringevent aan het aansturen was en de dag daarna op een bio-markt klanten stond te adviseren. Altijd met een goed verhaal, een mooi product en een hechte relatie met partners en klanten. In 2018 kwam hier de online retail van voeding nog bij, met veel nieuwe ervaring in het inrichten van webshops en online marketing.

Vanaf begin 2020 zet Ellen haar kennis en ervaring in om vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt te trainen en ondersteunen in de weg naar ondernemerschap in de catering en food retail. 

Daarnaast heeft Ellen een creatieve onderneming, waar zij macramé plantenhangers maakt en verkoopt. Ook geeft ze les in handwerkdisciplines op basisscholen.

Neem een kijkje op twistedtwisted.com

foto ellen_edited.jpg

Ellen Schepers

bottom of page